Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η επίδραση των αρνητικών συναισθημάτων στην αύρα


Η καθημερινότητα μας μπορεί να προσφέρει στιγμές χαράς και ξενοιασιάς, ωστόσο μερικές φορές μπορεί να εμπεριέχει και μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες, ταράζοντας τους ρυθμούς της ζωής μας. Ιδιαίτερα όταν αυτές  οι δυσκολίες διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε δοκιμάζεται η ψυχολογική αντοχή όπως και το ψυχικό σθένος του καθενός. Μέσα σε ένα κλίμα απαισιοδοξίας, στεναχώριας και αρνητικότητας, είναι φυσικό να επηρεάζεται το κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο ωστόσο όλοι είμαστε έκθετοι σε ενέργειες που δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την ψυχική και ψυχολογική μας υγεία. Το πόσο θα επιτρέψουμε να μας επηρεάσουν αυτά είναι στην προσωπική ευχέρεια του καθενός, και εδώ είναι αρκετά σημαντικό να υπάρχει αντίληψη των προσωπικών ορίων και δυνατοτήτων. Κανένας δεν μπορεί να είναι συνέχεια δυνατός και άτρωτος σε συνεχόμενες δύσκολες καταστάσεις, παρ’όλα αυτά χρειάζεται προσπάθεια στην καθημερινότητα για να διατηρείται μία εσωτερική ισορροπία, σημείο-κλειδί για να ανταπεξέλθει κάποιος στις αντιξοότητες και να διατηρήσει το σύνολο της υπόστασης του σε καλή κατάσταση.
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι οι εσωτερικές πνευματικές ενέργειες να είναι όσο το δυνατόν καθαρότερες και να ρέουν ανεμπόδιστα μέσα στο σώμα και την ψυχή. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν τα κύρια ενεργειακά κέντρα, των οποίων οι συνδυαστικές δονήσεις δημιουργούν το αυρικό πεδίο. Κάθε κέντρο, ή τσάκρα, βασίζεται στην αρμονική λειτουργία του προηγούμενου, δημιουργώντας έτσι ένα κραδασμικό δίκτυο ευαίσθητο τόσο στα προσωπικά συναισθήματα, όσο και σε αυτά που υπάρχουν γύρω μας, προερχόμενα από τρίτους. Όταν γίνει η συνειδητή επιλογή να απορροφηθεί κανείς από αρνητικά συναισθήματα και χαμηλούς κραδασμούς από το περιβάλλον, τότε οι εξωτερικές αυτές ενέργειες κολλάνε πάνω στην αύρα και περισσότερο στα κέντρα στα οποία υπάρχει εσωτερική έλλειψη και ανισορροπία- εκεί δηλαδή που μπορεί να υπάρχει μία ανασφάλεια.Εάν, για παράδειγμα, κάποιος βιώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και ασφάλειας, τότε το ηλιακό πλέγμα συρρικνώνεται και δεν μπορεί να στηρίξει το κέντρο της καρδιάς-που ενεργειακά σημαίνει ότι το άτομο αδυνατεί να βρει αγάπη για τον εαυτό του, άρα δεν μπορεί να δώσει και στους άλλους γύρω του, παρά μόνο ζητάει να πάρει ώστε να καλύψει το δικό του κενό.

Τα αρνητικά συναισθήματα που προσκολλούνται σε κάθε τσάκρα τονίζουν την έλλειψη σε κάθε σημείο με διαφορετικό τρόπο: στο πρώτο κέντρο υπάρχει τονισμένη η αίσθηση του φόβου ενώ δεν αισθανόμαστε καλά με το ίδιο μας το σώμα. Στο δεύτερο συναντάμε τις έντονες εναλλαγές στην διάθεση και την αντίσταση στις αλλαγές, ενώ στο τρίτο μπορεί είτε να υπάρχει έντονη η αίσθηση ελέγχου προς τους άλλους ή η έλλειψη ενέργειας και η παθητικότητα προς όλους και όλα. Στο τσάκρα της καρδιάς, όταν συσσωρεύσει αρνητικότητα, αρχίζουμε να κριτικάρουμε τους άλλους ενώ ταυτόχρονα επιζητούμε έντονα να πιαστούμε από κάποιον άλλο να ρυθμίσει την ζωή μας. Στο τσάκρα του λαιμού αδυνατούμε να εκφράσουμε την αλήθεια μας με καθαρότητα και ειλικρίνεια, ενώ στο τσάκρα του τρίτου ματιού μπορεί να εμφανίσουμε εμμονές ή να γίνουμε σκληροί σκεπτικιστές. Φτάνοντας στο κέντρο της κεφαλής, δεν είναι περίεργο που πια δεν πιστεύουμε στις αλλαγές, ούτε έχουμε μέσα μας ελπίδα για το μέλλον.  Όταν επιλέξουμε να «χωνεύσουμε» αρνητικές ενέργειες μέσα μας, τότε σιγά σιγά γίνονται ένα με εμάς και τις θεωρούμε δικές μας, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν εκεί. Ακόμα και όταν κάποια κέντρα μας λειτουργούν αρμονικά, η εισροή μη θετικών ενεργειών στα πιο αδύναμα κέντρα επηρεάζει και αυτά.

Τί μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε να μην επηρεαζόμαστε εύκολα από εξωτερικές ενέργειες; Πώς μπορούμε να κρατάμε δυνατή την ενεργειακή μας ταυτότητα χωρίς να επιτρέπουμε να φεύγουμε από την ισορροπία μας με ευκολία; Όταν νιώσουμε ότι μας συμβαίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την λογική μας. Μετά να αναρωτηθούμε: «με εκφράζει αυτό που νιώθω αυτή την στιγμή; Προέρχεται από εμένα; Πώς με ωθεί να δράσω αυτό μου το συναίσθημα; Είναι ειλικρινές αυτό που νιώθω;». Με αυτό τον τρόπο μπαίνουμε στην διαδικασία να βεβαιωθούμε για την πηγή των συναισθημάτων μας αλλά και να αποκτήσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας ώστε να μην παρασυρόμαστε από εξωτερικά ερεθίσματα. Φροντίζουμε να δρούμε με όση ηρεμία μπορούμε, χωρίς να παρασυρόμαστε από θυμό, στεναχώρια και άγχος όσο περισσότερο μπορούμε, χωρίς να δημιουργούμε περισσότερη πίεση στον εαυτό μας. Ο διαλογισμός είναι ένα επίσης σημαντικό εργαλείο, γιατί προσφέρει μεγαλύτερη νοητική ηρεμία και διάθεση για ισορροπία, ενώ βοηθά και στην διευκόλυνση της αναπνοής και της χαλάρωσης του άγχους. Το σημαντικότερο όμως όπλο είναι η προσωπική θετικότητα που προέρχεται όχι από αυθαίρετη ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον αλλά στην δική μας προσωπική συμβολή στην καθημερινή μας ευτυχία. Για να κρατήσουμε σε υψηλά σημεία την ενεργειακή μας προστασία χρειάζεται να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση  του ίδιου μας του εαυτού ώστε να μην πέφτουμε σε εξωτερικές παγίδες ελέγχου ή κατεύθυνσης των συναισθημάτων μας. Όσο πιο δυνατοί είμαστε μέσα μας, τόσο πιο δυνατή γίνεται η αύρα μας και τα ενεργειακά μας κέντρα αποκτούν καθαρότητα και ροή. Η φύση, η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή και η συνειδητή ύπαρξη είναι τα σημαντικότερα εργαλεία για καλύτερη ψυχική και ψυχολογική υγεία ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε δυσκολίες που εμφανίζονται στο διάβα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου